sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Alkusyksyn kuulumisia

Aika on rientänyt vauhdilla ja syksyn väriloisto on parhaimmillaan. Syksyn alkua muistellen on ihan pakko aloittaa Hulvelan kuntosalin avajaisista 15.08. Väkeä tilaisuudessa oli kuin pienessä kylässä. Uudistettu kuntosalimme on upea. Vilautat vain digirannekettasi ja niin menevät laitteet oikeaan asentoon ja myös sinun ohjelmaasi valitut painot. Asiantuntijan kanssa on tiedot rannekkeeseen ladattu. Ohjausta ja apua on saatavilla tarvittaessa. Rannekkeen saannin ainoa ehto on, että olet eläkeläinen. Kuntosali on mukava kohtaamispaikka ja kunto kohoaa kohisten.

Killin Markkinoilla olimme perinteeksi tulleen tavan mukaan 27.08. Uudistimme roll´upimme. Sään yltyessä suorastaan myrskyksi oli telineessä pitelemistä. Sitkeyttä ja hermoja se koetteli, mutta onhan se niin näyttävä, upea ja informatiivinen. Emme malttaneet kääriä sitä kokoon. Kahvi ja kakut tekivät kauppansa ja kiinnostuneita riitti. Naapurikuntien eläkeliittolaisiakin piipahteli tervehtimässä ja se ilahdutti. Saimme muutaman uuden jäsenen ja kassalipas näytti mukavasti plussaa. Killin Markkinat on yksi vuoden parhaista tapahtumista.

Lehmirannassa piipahdimme päivän retkellä. Matka sujui mukavasti lauleskellen. Runomies Reijo Vähälä herätti kovasti mielipiteitä. Paljon kuulin esityksestä kannanottoja vielä jälkeenpäinkin. Esitys on tehtävänsä tehnyt, kun siitä keskustellaan. Kritiikki on myös paljon parempi kuin se tavallinen "kyll´se hyvä oli".

15.09.oli luentosarjamme ensimmäinen osa kaupungintalolla. Eeva Kuuskoski oli ensimmäistä kertaa Eläkeliiton puheenjohtajana Raisiossa. Pettymyksen tuotti niukka osanottajien lukumäärä. Paikalle saapuneiden laatu paikkasi määrän. Yleisöstä nousi esille hyviä keskustelijoita ja kiinnostus  Eläkeliiton ja yhdistyksemme asioihin oli aitoa. Eevan viestejä:  "Eläkkeelle työstä ei elämästä." "Pitäkää huolta, että olemme tekemisissä lasten ja nuorten kanssa. On tärkeää, että eri sukupolvet tulevat toimeen keskenään." Jäin miettimään, mitenkä omassa yhdistyksessämme saisimme aikaiseksi vuoropuhelua eri sukupolvien välille. Pohdimme illassa eläkeläisten huolen aiheita: riittävätkö rahat, saanko tarvittaessa apua, jäänkö yksin. Mietimme, mikä se ihmisen arvo on. Kaiken pohdinnan jälkeen pääsimme loppupäätelmään: "Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla." Heräämme joka aamu uteliaina ja innostuneina, koska on kuitenkin niin suunnattoman paljon mukavaa ja kokemisen arvoista elämässä. Ja erikoisen paljon on mukavaa juuri eläkeläisen elämässä. Onhan eläkkeellä olo täynnä mahdollisuuksia.

"Onnistumisen ilo" ikäihmisten seminaari Turussa keräsi lähes 100 osallistujaa. Aamupäivän aikana käsiteltiin aihetta ikäihmiset ja teknologia. Otsikon "Hyödylliset sovellutukset" alla esiteltiin sellainen määrä teknologian sovellutuksia, että melkein huimasi. Valtava määrä sovellutuksia, joista en ollut edes kuullut. Omassa mielessäni totesin, että tiesin vielä tuon kaiken lisäksi yhden, jota ei mainittu. Se oli WhatsApp. Suorastaan hyrisin tyytyväisyydestä, kun tämän keksin, siitä huolimatta, etten paljoakaan ymmärtänyt niistä sovellutuksista. Yhdistyksemme nettiopastaja Markku Toivolalla oli seminaarissa puheenvuoro aiheena "Nettiopastajana muille ikäihmisille". Hyvin Markku selvisi, vaikka mies tuli suoraan yövuorosta puhumaan. Markku nimittäin tekee vielä ihan oikeita töitäkin. Paneeliin ikäihmisten teknologian käytöstä sain itsekin osallistua yhdistyksemme edustajana. Uusi tieto oli se, että on myynnissä turvaranneke /  kännykkä yhdistelmä, johon voi tallentaa viisi puhelinnumeroa. Painaessa ranneketta menee hälytys ensimmäiseen tallennettuun numeroon, ellei se vastaa menee hälytys toiseen numeroon jne., kunnes vastaus tulee. Turvarannekkeen hinta on 160€

Iltapäivällä käsiteltiin ikäihmisten mielenterveyteen liittyviä asioita, lähinnä mielenterveyden tukemista. Ikäihmisten alkoholin käytöstä en paljoa ole kuullut esitelmiä, mutta tässä seminaarissa jaettiin tietoa.  Ikäihmisillä alkoholin sietokyky vähenee. Ohjeena annettiin enimmäismääräksi kaksi annosta / kerta ja seitsemän annosta / viikko. On antibiootteja, joiden kanssa ei alkoholia pidä ottaa lainkaan. Esimerkiksi metronidatsoli ja alkoholi saavat aikaan antabusvaikutuksen. Diabetes-, verenpaine-, sydänlääkkeiden yhteydessä saattaa alkoholi joko lisätä tai vähentää lääkkeen vaikutusta. Marevanin kanssa Alkoholi ei sovi ollenkaan. Ohje kuului: "juo iloon, älä suruun." Lopuksi summa summarum "elä täysillä, elä hetkessä, pois sit´ku ja mut´ku."

Raision kaupungintalolla mietittiin 28.09. Suomi-100 ensivuoden tapahtumia. Paljon tapahtuu ensi vuonna. Raisiossa on kalenteri, johon merkitään kaikki tapahtumat sitä mukaa kuin niitä ilmoitetaan. Kalenteri on hyvä päällekkäisyyksien välttämiseksi. Kalenteriin on jo merkitt 11.08.2017 klo 13-14 Kerttulan kentällä Eläkeliiton valtakunnallinen kävelytapahtuma "tunnissa maapallon ympäri". Tällä hetkellä ei ole sille päivälle muita tapahtumia.

Paljon muutakin on jo alkusyksystä tapahtunut: Kullaanvuoren retki, kuukausitapaamiset, yhteislaulut, keilaus, nettikahvila jne.

Tavataan viimeistään 13.10. klo 17.00 Raision kaupungintalon valtuustosalissa luentosarjamme toisessa osiossa.

Mukavaa syksyä toivotellen

Helinä MariaEi kommentteja:

Lähetä kommentti