perjantai 28. lokakuuta 2016

Kolmas ja viimeinen luentotilaisuutemme

Torstaina 27.10. oli luentosarjamme kolmas ja viimeinen osa kaupungintalon valtuustosalissa. Kahvi oli hyvissä ajoin kauniisti katettuna pöytään. Tunnelma oli alussa hieman jännittynyt: tuleekohan kuulijoita. Jännitys laukesi aika pian, koska jo puoli viiden maissa selvisi, että tyhjille seinille ei tarvitse puhua. Ilolla huomioin, että paljon oli Eläkeliiton ulkopuoleltakin kuulijoita, siis tulevia jäseniä.

Ilta alkoi komeasti yhdistystämme esittelevällä videolla. Kaikille tuli selväksi, mikä on ja mitä tekee Eläkeliiton Raision yhdistys.

Videon jälkeen oli vuorossa kaupunginjohtaja Ari Korhosen avaus ja alustuspuheenvuoro aiheesta "Yhdyskuntasuunnittelun kehitys Raisiossa". Selväksi tuli, että ikäystävällistä kaupunkia ollaan Raisiosta tekemässä yhdessä Aalto-yliopiston kanssa. Raisio on tässä asiassa edelläkävijänä. Perustelut ikäihmisten huomioimiselle olivat selvät: yli 65-vuotiaiden palvelutarve lisääntyy ja se aiheuttaa myös taloudellisia menoja. Raisio varautuu ennakolta tilanteeseen. Ympäristössä tulee olla virikkeitä. Rakennetaan niin, että kaikki yhteiskunnan palvelut ovat riittävän lähellä. Hulvela ja keskuspuiston alue ovat erityisesti suunnittelun kohteina. Esteettömyys tulee myös huomioida, kuten nyt jo keskustassa onkin aika paljon huomioitu. Kuntokeidas on oivallinen esimerkki lähellä olevista palveluista. Kävelyreitistöt tulee ottaa huomioon niin, että myös apuvälineitä käyttävät voivat kulkea. Keskusta tulee Korhosen mukaan muuttumaan paljon, jos valtio lähtee uudistukseen mukaan. Esimerkiksi rekkaliikenne siirtyy kokonaan maan alle. Tasalan alueelle tulee kerrostaloja. Keskustan kaavoitus onkin valmiina. Hyvältä sai kaupunginjohtaja kuulostamaan ikäihmisten huomioimisen tulevaisuuden Raisiossa.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg´in aiheena oli "Ikäihmisten tukipalvelut Raisiossa". Raisiosta on oltu Hollannissa asti ottamassa mallia kertoi Sandberg. Hän totesi heti aluksi, miten tärkeitä ovat liikunta ja sosiaaliset verkostot. Sandberg kehotti laittamaan nastat kenkien pohjiin ja Vanhusneuvoston tuottama ikäihmisten palveluopas tulisi olla kaikille tuttu. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tulee voimaan aikaisintaan vuonna 2019. Kaikki on oikeastaan vielä levällään. Sandberg keskittyikin kertomaan palvelujen tämän hetkisestä tilanteesta. Saimme kuulla Hulvelan Helmestä, kotihoidosta, arkiavusta, ennalta ehkäisevistä kotikäynneistä, ikäneuvolasta, tehostetusta palveluasumisesta yms. asioista.

Alustus herätti vikkaan keskustelun. Kiinnostusta riitti. Hyvin ovat Raisiossa asiat verrattuna moneen muuhun paikkakuntaan. Lääkärin vastaanotolle pääsy on kipupiste, jonka Sandberg myönsi todelliseksi. Nyt onkin terveyskeskuksessa uusi systeemi, joka jakaa lääkärin vastaanotolle odottavat asiakkaat kolmeen ryhmään: kiireelliset, ei kiireelliset ja puolikiireelliset. Aika näyttää, miten systeemi toimiin.

Ilta oli mielenkiintoinen ja päivitti ikäihmisille meneillään olevat uudistukset siihen asti, kun ne nyt tiedossa ovat. Odotellaan rauhassa. Asioilla on tapana järjestyä. Vakuuttihan kaupungin korkein virkamiesjohto, että ikäihmiset huomioidaan yhdyskuntasuunnittelussa, tehdään yhteistyötä Vanhusneuvoston kanssa ja kaikista pidetään huolta.

Helinä Maria


 Kaupunginjohtaja Ari Korhonen


Alla sosiaali- ja terveysjohtaja Juha SandbergKuvat Markku Toivola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti