tiistai 1. maaliskuuta 2016


Anna-Liisa Nuutila vieraili Raisiossa
Anna-Liisa, Hillevi ja Helinä

Anna-Liisa Nuutila on Kalannin yhdistyksestä ja edustaa Eläkeliiton korkeimpia päättäviä elimiä. Anna-Liisa on liiton hallituksessa sekä liittovaltuustossa ja lisäksi hän on  piirin edunvalvontavastaava. Anna-Liisalla oli Raisiossa kaksi aihetta: edunvalvontavaltuutus sekä yhdistyksen edunvalvonta.

 

 Niin kauan kuin olemme terveitä ja hoidamme asioitamme itse, kaikki on aika yksinkertaista. Tuskin on tullut edes mieleeni, että esimerkiksi aviopuolisoni tullessa kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan, en saakaan käyttää hänen pankkitiliään. Minun täytyy maksaa esimerkiksi laskut omalta tililtäni, koska en saa nostaa rahaa puolisoni tililtä. Minun täytyy saada siihen ensin lääkärin todistus puolisoni sairaudesta ja sitten maistraatin valtuutus, että saan käyttää mieheni tiliä. Puhumattakaan siitä, että voisin myydä meidän yhteistä omaisuuttamme.

. Sama tilanne pätee lasten suhteen. Ilman edunvalvontavaltuutusta lapset eivät saa käyttää omien vanhempiensa tilejä. Anna-Liisa korosti, että pankit ovat hyvin tarkkoja näissä asioissa.

Valtuuttaja määrittelee itse ne asiat, jotka valtuutus kattaa. Hän voi oikeuttaa valtuutetun huolehtimaan taloudellisista asioistaan sekä itseään koskevista muista asioista, kuten terveyden- ja sairaanhoidostaan. Edunvalvontavaltuutuksella henkilö järjestää siis jo etukäteen asioittensa hoidon.

 

Valtuutus tulee voimaan vasta kun maistraatti on vahvistanut sen. Valtuutusta voi pyytää vasta sitten, kun valtuuttaja on tullut kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan. Tilanne on kuitenkin paljon helpompi, jos edunvalvontavaltuutus on jo valmiiksi kirjoitettuna.

 

 Saimme Anna-Liisalta yksityiskohtaisen selvityksen valtuutuksen laatimisesta. Valmiita kaavakkeita saa netistä ja myös malleja kaavakkeen täyttämiseksi. Anna-Liisa sai minut vakuuttuneeksi edunvalvontavaltuutuksen tarpeellisuudesta. Käsitykseni mukaan pystyn kuitenkin itse täyttämään lomakkeen, hankin kaksi todistajaa ja valtuutus on aivan yhtä pätevä kuin pankin juristin laatima.

 

Toisessa aiheessaan Anna-Liisa toi esille sen, että Eläkeliitto on myös edunvalvontajärjestö. Tämä asia on viime aikoina jäänyt liian pienelle huomiolle. Edunvalvonta yhdistyksissä keskittyy pitkälti vanhusneuvostoihin. Ikä-ihmisten edunvalvonta tuotti kirpeitä puheenvuoroja. Eläkeläisten asemasta ja etujen heikkenemisestä olisi puheenvuoroja riittänyt, mutta aika hurahti nopeasti. Pääsimme tässä asiassa vasta alkutekijöihin. Jäi se tuntuma, että mielipiteitä on ja ihan tyytyväisiä ei Eläkeliitonkaan edunvalvontaan olla. Saimme kuitenkin hyvän pohjustuksen aiheeseen. Kiitokset Anna-Liisalle.

 

47 yhdistyksen jäsentä oli Anna-Liisaa kuulemassa. Se on 31 %:n osuus  jäsenistöstämme. Minkä määrässä häviämme sen aktiivisuudessa voitamme!

Helinä Maria

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti