lauantai 9. tammikuuta 2021

Toimintaa Vanhusneuvostossa

 Terveiset Vanhusneuvostosta. Vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen koronapandemian vuoksi. Yllättävän hyvin on kaikesta huolimatta Vanhusneuvostossa pystytty toimimaan. Normaalisti kokouksia on kymmenen / vuosi, viime vuonna oli seitsemän kokousta. Muilta osin toiminnan luonne muuttui jonkin verran mm. siirtymällä enemmän digiaikaan ja etätapahtumiin.

Viime vuoden aikana olen saanut tuntuman Raision terveydenhuollon eri osa-alueisiin. Kuulimme asiantuntijoina  Raision terveydenhuollosta johtava hoitaja Sari Tannista, omaishoidon koordinaattori Minna Salosta, geriatri Pinja Tiusasta, SAS-koordinaattori Anne Ahonen-Vuorenheimoa sekä Hulvelan toiminnan ohjaaja Elinä Vepsäläistä. Alustajana Vanhusneuvostossa oli myös kaupungin liikuntasuunnittelija Anna Mäkirinta, jonka toimenkuvaan kuuluu nimenomaan ikäihmisille suunnattu liikunta. Kaikkiin näihin osa-alueisiin olen saanut tutustua, olen saanut selvityksen ajankohtaisesta tilanteesta, olen tutustunut kunkin alueen asiantuntijoihin sekä  saanut selvitykset korona pandemian aiheuttamista toimenpiteistä Raisiossa. Voin sanoa nyt tietäväni Raision terveydenhuollosta jonkin verran. On paljon helpompi ottaa tarvittaessa yhteyksiä, kun tuntee ihmiset. 

Vanhusneuvoston tehtävänä on osallistua vanhuspalvelujen suunnitteluun ja vaikuttaa ikääntyneiden tarvitsemien palveluiden sekä elinympäristön kehittämiseen. Näin ollen saamme paljon erilaisia kyselyitä liittyen esimerkiksi ikääntyneiden asumiseen yms. Saamme lausuntapyyntöjä, joista esimerkkinä lausuntapyyntö luonnoksesta laiksi vanhusasiavaltuutetusta. On mielenkiintoista nyt seurata, miten paljon on huomioitu valtakunnan tasolla vanhusneuvostojen lausunnot. Netistä näin muidenkin vanhusneuvostojen kannanotot ja aika paljon täällä ruohonjuuritasolla ajatukset ovat saman suuntaisia. Paikallisella tasolla asiat tunnetaan paremmin jo ihan käytännön kokemuksella. Saamme myös kutsuja erilaisiin vanhuksia koskeviin keskustelutilaisuuksiin, joita viime vuonna on ollut virtuaalisina

Esteettömyys on asia, joka tulee usein esille Vanhusneuvostossa. Lumparlankadun alueella asuu paljon ikäihmisiä, jotka kulkevat rollaattorin kanssa Tasalan Kamariin, S-Markettiin, hautausmaalle jne. Tasalan Kamarin editse, torin reunalla kulkevaa väylää pitkin on vilkas liikenne. Siinä ajetaan vauhdilla polkupyörillä ja rollaattorilla kulkevat kokevat kulun turvattomaksi. Tila on pieni, koska keskellä katua on rumia petonipatsaita. Kirjoitan tähänkin harmini, kun ei kaupungin taholta tapahdu mitään, vaikka viestiä on viety tekniselle osastolle. E18 tiehankkeiden järjestelyt aiheuttavat myös huolta jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja apuvälineitä käyttävien ikäihmisten turvallisesta kulkemisesta tulevan rakennustyön aikana. Ikäihmisiltä on tullutkin palautetta, että Raisiossa suunnitellaan vain autoilijat  huomioiden ja unohdetaan jalankulkijat

Suuri muutos toiminnassa on Vanhusneuvostollakin ollut ns. digiloikka. Olemme saaneet osallistua koulutustapahtumiin kuten ennenkin., mutta nyt etänä. Eläkeläisfestarit, jotka Vanhusneuvosto on perinteisesti järjestänyt olivat nekin viime vuonna virtuaaliset ja Vanhusneuvosto osallistui virtuaalisella tervehdyksellä. Osallistuttiin virtuaaliseen valtakunnalliseen vanhustenpäivän juhlaan, superseniorit tapahtumaan, vain joitakin mainitakseni.

Merkittävä oli myös yhteiskokous Eläkeläistoimikunnan kanssa. Päätettiin jatkaa niin Eläkeläistoimikunnan toimintaa kuin yhteistyötäkin Vanhusneuvoston kanssa. Päätettiin järjestää yhdessä mm vaalitilaisuus ennen huhtikuun kuntavaaleja. Kokouksessa Olavi Tuomi esitteli aloitteen senioritalon rakentamisesta Raisioon asumisoikeuslainmukaisesti ja siten että raisiolaiset eläkeläisyhdistykset olisivat mukana hankkeessa. Esitykseen suhtauduttiin yksimielisen positiivisesti ja odotellaan jatkoa toiminnalle.

Vanhusneuvoston toimintaan kuuluu myös paljon rutiinitoimia, kuten esimerkiksi toimintasuunnitelma ja toimintakertomus sekä talousarvio ja tilinpäätös. Vanhusneuvosto toimii raisiolaisen vanhusväestön ja kunnallisen päätöksenteon välisenä vaikutuskanavana. Keväällä on kuntavaalit ja Vanhusneuvostokin valitaan uudelleen. Vanhusneuvoston toimikausi on sama kuin kaupunginhallituksen toimikausi. Hallitus päättää eläkeläisyhdistysten ehdotuksen perusteella uuden Vanhusneuvoston kokoonpanon. Eläkeliiton Raision yhdistyskin valitsee kuntavaalien jälkeen ehdokkaansa Vanhusneuvostoon.

Kuntavaalien ehdokasasettelu on parhaillaan käynnissä. Mielestäni ikä-ihmisiä tarvitaan mukaan päätöksentekoon. Vanhusten asiat näyttävät nousevan otsikoihin vain silloin, kun on tullut ilmi huonoja hoitokäytäntöjä tai jotakin muuta katastrofiin viittaavaa. Vanhemmilla ihmisillä on kokemuksen mukanaan tuomaa harkintaa ja osaamista. Tarvitaan sekä nuoria että vanhempia ihmisiä päätöksentekoon. Eläkeliiton Raision yhdistyksessä on lähes 450 jäsentä. Siitä joukosta pitäisi löytyä muutama kuntavaaliehdokas. 

Kiitän jäsenistöä yhteistyöstä kuluneen vuoden aikana. Pidetään edelleen yhteyksiä.

Toivotan kaikille mitä parhainta alkanutta vuotta - toimintaa ja iloa!

Helinä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti