maanantai 18. tammikuuta 2016


Työeläkeindeksin palauttaminen palkkatasoindeksiksi 

Tullessani  Eläkeliittoon aika nopeasti tuli tutuksi sanat ”taitettu indeksi”. Eläkeläiset eivät juurikaan valita, joten selväksi tuli, että tämä indeksi oli jäänyt hiertämään ja pahasti. Päätin ottaa asiasta selvää. Tutustuttuani asiaan en ihmetellyt , koska en koskaan ole kokenut enkä kuullut  mitään näin epäoikeudenmukaista.
Työeläkkeet määräytyvät palkkojen perusteella ja ovat eläkeaikaan siirrettyä palkkaa. Alun perin työeläke sidottiin palkkaindeksiin, sillä  eläkemaksu on myöhennettyä palkkaa. Eläkemaksu on lakisääteistä pakkomaksua palkansaajien ansioista..Eläkkeen suuruus perustuu eläkelaitoksen päätökseen, joten laki suojaa eläkettä. Eläkkeitä ei voida leikata, mutta niitä voidaan alentaa heikentämällä indeksejä. Eläke ei siis nousekaan samassa suhteessa kuin palkat. Vuoden 1977 jälkeen eläkkeet ovat joka vuosi jääneet jälkeen palkoista. Indeksejä on vaihdeltu, mutta aina huonompaan suuntaan. Indekseillä pelaaminen on selvä palkan lasku. Mikä muu tulonsaajaryhmä suostuu tällaiseen palkan alennukseen? Lisäksi eläketulon verotus on selvästi palkkojen verotusta ankarampaa.  Siirryttyäsi eläkkeelle alkaa eläkkeesi heti laskea ja pienenee sitä mukaa kuin ikää tulee. Työeläke on ansiosidonnainen etuus, joten ainoa oikea tapa on, että eläkkeitä korotetaan palkkaindeksin mukaan.
Parhaillaan ollaan keräämässa nimiä kansalaisaloitteeseen asian korjaamiseksi. Kannattajia tulisi olla 50000 määräaikaan,  24.3.2016 mennessä. Tällä hetkellä on kannattajia 33481. Jokaisen tulisi nyt käydä täyttämässä kannatusilmoitus. Mikäli sinulla on pankkitunnukset voit lähettää lomakkeen netin kautta. Lomakkeen voi myös tulostaa ja postittaa. Tasalan Kamarissa voit perjantaisin klo 10-12 välisenä aikana käydä täyttämässä kannatuslomakkeen.
 
 
Helinä Maria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti